Jarní léčivé sirupy
Mnohé bylinky nejenže krásně voní a hezky vypadají: můžeme díky nim předcházet nemocem nebo je léčit hned na počátku, kdy ještě nepotřebujeme pomoc lékaře.
Proč si doma vyrábět sirup, když v lékárně je jich víc než dost?
* u domácího sirupu přesně víme, co obsahuje
* není drahý
* složení můžeme upravit podle vlastní chuti
* je to skvělý osobní dárek pro naše známé
SEDMIKRÁSKOVÝ SIRUP
Nasbíráme cca 500 květů sedmikrásky, omyjeme je a přelijeme 3/4 l vroucí vody. Přidáme citron nakrájený na kousky (pokud máme bio, můžeme přidat i kůru). Dáme na slunné místo a necháme 24 hodin luhovat. Pak tekutinu přecedíme, bylinky vymačkáme a přidáme 700 g cukru. Na mírném plameni vaříme do zhoustnutí.

K čemu je sedmikráskový sirup dobrý?
Tip pro vás: Sedmikráska, podobně jako jitrocel dokáže
fungovat jako první pomoc při škrábancích a zraněních. Jednoduše stačí
rozemlít (ideálně rozkousat, aby byly obsaženy i sliny) listy a přiložit
na ránu.
PAMPELIŠKOVÝ SIRUP
Nasbíráme cca 300 květů rozkvetlých pampelišek (vyrobíme asi 1 litr sirupu), ideálně když je slunečný den. Květy necháme doma chvilku vydýchat a dáme broukům (kterých tam bývá spíše víc než dost) šanci utéct. Pak je propláchneme, čímž se zbavíme brouků, kteří neutekli a také přebytečného pylu. Květy nasypeme do většího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly pod vodou (vychází to tak na 1,5 litru). Přivedeme k varu a povaříme 10–15 minut - voda zhnědne. Necháme vychladnout a macerovat do dalšího dne - minimálně 12 hodin. Druhý den vše slijeme přes sítko do čistého hrnce, přidáme šťávu z 1 většího nebo 2 středních citronů, 1 kg cukru a vaříme až do sirupové konzistence (po vychladnutí ještě trochu ztuhne).

Proč je dobré si vyrobit pampeliškový sirup?
Pampelišky jsou neuvěřitelně výživné a bohaté na antioxidanty. Obsahují
vlákninu, vitaminy A, B, C, K a E a minerální látky, jako je železo,
zinek, bór a vápník. Odstraňují z těla toxiny, posilují imunitní systém a
podporují zdravé trávení.
Tip: Pampeliškový sirup má příjemně sladkou chuť, takže je ideální na zmrzlinu, ovesnou kaši, vafle, palačinky a další dobroty.
SIRUP ZE SMRKU
Natrháme nejvýše 5 cm dlouhé smrkové výhonky, které ještě nejsou pichlavé, opláchneme je a necháme oschnout. Do čisté větší zavařovací sklenice dáme cca 5 cm vysokou vrstvu jehličí, zasypeme asi 1 cm silnou vrstvou cukru. Na ni opět dáme jehličí, které zasypeme cukrem, a tak pokračujeme, dokud sklenice není plná. Poslední by měla být vrstva cukru. Sklenici uzavřeme a dáme na slunné místo. Zhruba během 3 týdnů se vytvoří hustá šťáva, kterou přecedíme a skladujeme nejlépe v lednici.

Využití sirupu ze smrkových výhonků
Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma,
tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže.
Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno.
Tip: Sirup můžeme ochutit a vylepšit citrónem - kolečka citrónu přidáme do láhve na vrstvu cukru.