Jarní léčivé sirupy

17.04.2025

Mnohé bylinky nejenže krásně voní a hezky vypadají: můžeme díky nim předcházet nemocem nebo je léčit hned na počátku, kdy ještě nepotřebujeme pomoc lékaře.

Proč si doma vyrábět sirup, když v lékárně je jich víc než dost?

* u domácího sirupu přesně víme, co obsahuje

* není drahý

* složení můžeme upravit podle vlastní chuti

* je to skvělý osobní dárek pro naše známé


SEDMIKRÁSKOVÝ SIRUP

Nasbíráme cca 500 květů sedmikrásky, omyjeme je a přelijeme 3/4 l vroucí vody. Přidáme citron nakrájený na kousky (pokud máme bio, můžeme přidat i kůru). Dáme na slunné místo a necháme 24 hodin luhovat. Pak tekutinu přecedíme, bylinky vymačkáme a přidáme 700 g cukru. Na mírném plameni vaříme do zhoustnutí.


K čemu je sedmikráskový sirup dobrý?

  • Působí na správnou činnost jater a žlučníku, resp. přispívá ke zvýšení látkové výměny v játrech, žlučníku a slezině = součást jarní detoxikace.
  • Podporuje odkašlávání, odhleňuje.
  • Vhodný při nachlazení nebo horečce.
  • Tip pro vás:  Sedmikráska, podobně jako jitrocel dokáže fungovat jako první pomoc při škrábancích a zraněních. Jednoduše stačí rozemlít (ideálně rozkousat, aby byly obsaženy i sliny) listy a přiložit na ránu.


    PAMPELIŠKOVÝ SIRUP

    Nasbíráme cca 300 květů rozkvetlých pampelišek (vyrobíme asi  1 litr sirupu), ideálně když je slunečný den. Květy necháme doma chvilku vydýchat a dáme broukům (kterých tam bývá spíše víc než dost) šanci utéct. Pak je propláchneme, čímž se zbavíme brouků, kteří neutekli a také přebytečného pylu. Květy nasypeme do většího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly pod vodou (vychází to tak na 1,5 litru). Přivedeme k varu a povaříme 10–15 minut - voda zhnědne. Necháme vychladnout a macerovat do dalšího dne - minimálně 12 hodin. Druhý den vše slijeme přes sítko do čistého hrnce, přidáme šťávu z 1 většího nebo 2 středních citronů, 1 kg cukru a vaříme až do sirupové konzistence (po vychladnutí ještě trochu ztuhne).

    Proč je dobré si vyrobit pampeliškový sirup?

    Pampelišky jsou neuvěřitelně výživné a bohaté na antioxidanty. Obsahují vlákninu, vitaminy A, B, C, K a E a minerální látky, jako je železo, zinek, bór a vápník. Odstraňují z těla toxiny, posilují imunitní systém a podporují zdravé trávení.

    Tip: Pampeliškový sirup má příjemně sladkou chuť, takže je ideální na zmrzlinu, ovesnou kaši, vafle, palačinky a další dobroty.


    SIRUP ZE SMRKU

    Natrháme nejvýše 5 cm dlouhé smrkové výhonky, které ještě nejsou pichlavé, opláchneme je a necháme oschnout. Do čisté větší zavařovací sklenice dáme cca 5 cm vysokou vrstvu jehličí, zasypeme asi 1 cm silnou vrstvou cukru. Na ni opět dáme jehličí, které zasypeme cukrem, a tak pokračujeme, dokud sklenice není plná. Poslední by měla být vrstva cukru. Sklenici uzavřeme a dáme na slunné místo. Zhruba během 3 týdnů se vytvoří hustá šťáva, kterou přecedíme a skladujeme nejlépe v lednici.

    Využití sirupu ze smrkových výhonků

    Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno.

    Tip: Sirup můžeme ochutit a vylepšit citrónem - kolečka citrónu přidáme do láhve na vrstvu cukru.


    Vytvořte si webové stránky zdarma!